15 november 2023

Over de collectieve zoektocht naar zingeving en het vinden van mijn ‘purpose’

Soms lijkt het alsof in deze high pace samenleving waarin we leven, zelfs de zoektocht naar zingeving, de zin van het bestaan en de vraag wat je hier doet op aarde, een fast pace traject moet zijn:

  • Hier een coachtraject ‘Vind je zelf’
  • Hier een programma ‘Manifesteer je hartsverlangens’
  • Hier een driedaagse ‘Leef je droom nú’

En frankly, ik geloof er niet in. Althans, ik geloof niet dat het antwoord vinden over wat je purpose is (door te denken), het antwoord weten en dat vervolgens gaan uit te voeren de weg is. Er zal vast meer schuil gaan achter deze titels dan op het eerste gezicht. En toch… Ik heb in het laatste jaar zoveel over ‘purpose’ en ‘je missie’ gehoord en 100.000 zelfhulpboeken zien verschijnen, dat ik me afvraag of we niet opnieuw aan het streven zijn naar iets wat ons gelukkig zal maken. ‘Als ik dit weet… dan ben ik gelukkig’. Met tot gevolg commercie, commercie en nog meer commercie.

Dit is waar ik in geloof: ontdekken, alles zich voor je laten ontvouwen. Stap voor stap zetten en spelen met wat er op m’n pad komt. Mijn hart, mijn nieuwsgierigheid en waarden volgen en met plezier, in verwondering en in vertrouwen kijken wat er zich aandient. Want ik heb geen idee wat het leven in petto voor me heeft.

En soms lijkt het alsof iedereen het weet. Soms lijkt het ‘as if another one got it all figured out’. Mocht dat zo zijn voor jou: amazing! Mocht dat niet voor jou gelden:

Well, I am here to say:

Ik heb werkelijk geen idee.

How marvelous!

En hoe leuk om het te gaan ontdekken, stap voor stap. Laat het maar naar je toe komen, zijn de woorden die ik hoor terwijl ik dit schrijf.

Maar ik besef ook dat deze manier van leven wat ongebruikelijk is. Want vaak willen we die antwoorden, willen we het graag weten, dat geeft een soort houvast. En dat is oké. Maar iets niet-weten betekent niet dat je zoekende bent. Dus zullen we met zijn allen ook het niet-weten omarmen? Mogen we met zijn allen op ontdekkingsreis zijn?

Want nee, ik ben niet zoekende. Ik weet het alleen niet. Daar zit een verschil in.

Ik hoef niet te zoeken om te vinden
Ik hoef het hoe niet te weten om hier en nu te zijn

Dus ben ik op een ontdekkingsreis, en die noem ik: de ontdekkingsreis die het leven heet. Een reis waar ik op deze site over zal delen! En wie weet inspireer ik daar onderweg wel iemand mee.

Meer blogartikelen

Leave A Comment