5 maart 2024

Gevoel, onderbuikgevoel, hartsverlangens, emoties, intuitie, voorgevoel, ‘iets wat je gewoon weet’ zonder dat je het uit kan leggen, gedachtes, sensaties waargenomen met je zintuigen, en al het andere wat je kan beleven…

Het kan een aardige gevoel-soep zijn.

Voor mijn burn-out had ik er géén idee van. Ik leefde meer op de automatische piloot. En natuurlijk had ik wel emoties, gevoelens, maar veel aandacht schonk ik er niet aan. Wat een goud lag daar al die tijd voor het oprapen… Want het kennen van je eigen belevingswereld geeft de mogelijkheid om keuzes te maken die helemaal passen bij jouw kern en de persoon die jij in essentie bent (en dan gaat het leven om je heen zich daar ook naar vormen). Dan ga jij leven vanuit jouw pure kern.

Welnu, mijn vraag aan jou:

Ken jij je eigen innerlijke belevingswereld?

(Her)ken jij je diepste overtuigingen, je hartsverlangens, je kernwaarden, je intuitie, je pijnen? En… weet jij op basis waarvan jij je dagelijkse keuzes in het leven maakt? Is dat een emotie? Is dat een kernwaarde? een gesteld doel? Is het een (onbewuste) overtuiging? 

De kracht die je elk moment beschikbaar hebt is de kracht van de keuze. De keuze om te kiezen voor wat jij belangrijk vindt in het leven. Maar om die keuze te kunnen maken zal je eerst in het moment moeten opmerken wat je ervaart!

Wat ervaar jij in het moment?

Het probleem is vaak dat we in die soep van alle ervaringen, prikkels, gedachtes, en belevingen een beetje overspoeld worden met mogelijkheden, stemmetjes wat anderen zouden vinden, scenario’s of ‘Wat-als-…’ ideeen.

De weg naar het goud

  1. IN je lichaam zijn…. in het moment…. zodat jij kan opmerken DAT er iets binnen in je gebeurt. En als je dan opmerkt DAT er iets bij je gebeurt…
  2. dan check je IN: wat ervaar ik? (leer je belevingswereld kennen!)
  3. Om vervolgens een keuze te maken met deze nieuwe informatie: hoe wil ik nu handelen? En dat kan eerst nog een handeling zijn richting jezelf, je eigen belevingswereld of een keuze naar buiten.

En die nieuwe keus zorgt dat je een uitkomst krijgt die ook daadwerkelijk past bij jouw kern en wat jij belangrijk vindt. En soms komt bij die handeling dan weer een volgende beleving, een nieuwe beleving, kijken. En there you go again: opmerken, inchecken, handelen ;)

Oefening baart kunst

En dit is trainen. oefenen, om die 1e stap IN jouw lichaam aanwezig zijn en naar die innelijker belevingen te gaan luisteren. Want vaak hebben ze je iets te zeggen…..

Zit jij vast in iets in jouw belevingswereld? Stuur me een bericht en dan begeleid ik je in jouw ontdekkingsreis naar binnen.

Meer blogartikelen