2 april 2024

Blogreeks Terug Naar De Essentie. Modellen die mij helpen de wereld te begrijpen. Part 1 – het individu. 

Ik heb een model in mijn hoofd. Of eigenlijk, meerdere modellen. Ze helpen me structuur te brengen in de complexiteit van de wereld. Ik heb geen idee of iedereen zo’n conceptueel model in zijn hoofd heeft, maar het helpt mij de complexe en chaotische wereld te begrijpen waarin we vandaag de dag leven. Deze modellen helpen mij continue terug te gaan naar de essentie, iets waarvan ik geloof dat het kan helpen om weer te bouwen aan een samenleving waarin mens & natuur samen floreren.

Hierbij deel ik een 1e element, ‘het individu’, welke staat voor ‘1 mens’.  Ik refereer ernaar met ‘jij’ of ‘ik’ (als ik het zelf lees).

terug naar de essentie - part 1

Dit is een oeroud symbool wat mij helpt in veel dingen terug naar de essentie te gaan. In deze blog gaat dit symbool om te gaan naar de essentie van het individu

1 De kern – de essentie

Ieder heeft een kern, een essentie, die is puur, altijd aanwezig. Als ik hier zelf persoonlijk mee verbind is er vrede, liefde, vertrouwen, rust, vreugde. Misschien zijn het voor jou andere dingen of geef je er andere woorden aan, het is jouw essentie.

2 De ruimte (de ruimte binnen de cirkel)

Dan is er ook in ieder mens een heleboel ruimte voor belevingen (binnen de cirkel): emoties, gedachtes, gevoelens… En die belevingen gebeuren altijd in interactie met buiten. Dat innerlijk beweegt intern in relatie tot extern. Als iemand iets tegen je zegt kan je intern iets denken/voelen/ervaren. En andersom acteer jij ook vanuit je belevingswereld. Je innerlijke wereld.

3 Schillen (niet afgebeeld)

Er zijn ook schillen. Die schillen noem ik schillen omdat ze anders zijn en ontstaan zijn dan je essentie en je belevingswereld. Schillen bestaan uit opgebouwde overtuigingen, beschermingen, gedrag gebouwd uit ervaringen van vroeger. Noem ze het ego, of iets anders. Soms ben je er bewust van, soms onbewust. Er is altijd een deel bewust en een deel onbewust.

4 De cirkellijn: (de grens tussen binnen en buiten)

Ten slotte, om het symbool compleet te maken is er een kader (de buitenste cirkellijn). Deze zou je kunnen interpreteren als de grens van jouw zijn. Dat kan fysiek zijn, het energieveld om je heen, wat het precies inhoudt is niet zo relevant en kan ook per moment verschillend. De functie is de grens waar jouw ruimte eindigt en de buitenwereld begint.

Makes sense so far?

Waarom is het belangrijk om dit te beseffen?

  • Identiteitsvorming. Wie ben jij? Ben jij je belevingswereld (je emoties, je gedachten, wat per moment kan verschillen?) Ben jij je lichaam? Je overtuigingen? En: ken je jouw essentie? Maak je daar verbinding mee?
  • Persoonlijk leiderschap Het maken van (bewuste) keuzes. Kies je om te handelen en te leven vanuit (beperkende) overtuigingen? emoties zoals angst of schaamte of schuld? Of kies je voor jouw kernwaarden (en kies je daarmee voor het leven zoals jij dat belangrijk vindt?)
  • Groei & veerkracht Kan je blijven staan in je kracht ongeacht welke situatie er ook op je pad komt? Het leven gebeurt in reactie tussen jou als geheel (alle elementen van hierboven) – en met jouw omgeving. Kan jij navigeren in jouw belevingswereld, verbinden met jouw essentie en een diep vertrouwen in het leven ervaren?

Hoe helpt mij dit concreet?

Ken je jouw essentie, jouw kern? Vanuit jouw essentie leven (een essentie waar bijv. jij altijd vrede ervaart) dan krijgt het leven buiten je heel anders vorm dan wanneer je je innerlijke belevingswereld (gedachtes en emoties allemaal) laat leiden en vanuit daar handelt (angst).

Een voorbeeld: je ziet een super toffe vacature. Maar er is angst of je wel goed genoeg bent. Maak je de keuze op basis van angst (=uit de weg gaan. ik doe het niet, want….stel dat….) of o.b.v. vertrouwen (=overwinning. ik meld mij aan, want: het past bij mij en het kan me altijd iets brengen)? Er is geen goed of fout hier, maar als je er bewust van bent heb je de mogelijkheid om een KEUZE te maken. Je hebt de keuze waar vandaan je wil opereren. Wat er ook gebeurt buiten je en in je en wat je ook voelt en ervaart en denkt? Hoe prachtig dat het altijd er voor je is, zolang jij er voor kiest het te willen opzoeken.

De vraag blijft…. hoe leef je vanuit die plek? hoe maak je daarmee verbinding? in welke situatie je ook bent. Wat is het nou precies dat in mij speelt? Wat daarbij vaak helpt: vertragen, verstillen, stilstaan en ervaren. En dat is soms knap lastig in een wereld die altijd gaat over AAN staan, druk zijn en continu veel doen.

En omdat we druk zijn in ons hoofd of geen tijd maken staan we niet stil bij onze belevingswereld. Dan gaan we op de autopiloot en in een overlevingsstand (zoals het ego) verder. En vergeten we die essentie in ons.

De kracht van keuze komt in de eerste plaats door bewustwording van jouw belevingswereld & jouw essentie. En dat is oefenen en jouw essentie & belevingswereld leren kennen.

Klaar voor een ontdekkingsreis naar binnen?

Is er iets wat jou bezighoudt, wat als maar terug komt en waar je bij misschien wel hebt: misschien mag ik daar iets mee doen? ik begeleid je graag in jouw ontdekkingsreis naar binnen op de dansvloer. Want je lichaam heeft de antwoorden al en in beweging worden ze zichtbaar en komen ze boven. Zodat jij weer de keuze kan maken hoe je in beweging wil komen.

Meer blogartikelen