24 september 2024

Waarom is je innerlijke belevingswereld kennen belangrijk?

Waarom is je innerlijke belevingswereld kennen belangrijk?

De waarde van het kennen van je innerlijke belevingswereld

Gevoel, onderbuikgevoel, hartsverlangens, emoties, intuitie, voorgevoel, ‘iets wat je gewoon weet’ zonder dat je het uit kan leggen, gedachtes, sensaties waargenomen met je zintuigen, en al het andere wat je kan beleven…

Het kan een aardige gevoel-soep zijn.

Voor mijn burn-out had ik er géén idee van. Ik leefde meer op de automatische piloot. En natuurlijk had ik wel emoties, gevoelens, maar veel aandacht schonk ik er niet aan. Wat een goud lag daar al die tijd voor het oprapen… Want het kennen van je eigen belevingswereld geeft de mogelijkheid om keuzes te maken die bij jou en jouw kernwaarden passen. En vanuit die keuzes geef je sturing en invulling aan je leven.

Ken jij je eigen innerlijke belevingswereld?

(Her)ken jij je diepste overtuigingen, je hartsverlangens, je kernwaarden, je intuitie, je pijnen? En… weet jij op basis waarvan jij je dagelijkse keuzes in het leven maakt? Is dat een emotie? Is dat een kernwaarde? Een verlangen? Is het een (onbewuste) overtuiging of iets wat je gelooft over jezelf of een ander? Wat laat jij leiden in jouw keuzes?

De kracht die je elk moment beschikbaar hebt is de kracht van de keuze. De keuze om te kiezen voor wat jij belangrijk vindt in het leven en hoe jij wil handelen in relatie tot anderen. Maar om bewust die keuze te kunnen maken zal je eerst in het moment moeten opmerken wat je ervaart. Anders laat je je mogelijk onbewust leiden door iets anders….

Wat ervaar jij in het moment?

Het probleem is vaak dat we in die soep van alle ervaringen, prikkels, gedachtes, en belevingen een beetje overspoeld worden met mogelijkheden, stemmetjes wat anderen zouden vinden, scenario’s of ‘Wat-als-…’ ideeen. En het is best lastig om daar in te navigeren, omdat je je maar bewust bent van waar je je op dat moment bewust van bent. Het is onderdeel van het mens-zijn. Maar er is een verschil tussen je je onbewust laten leiden door die innerlijke wereld, of het gebruiken als informatie om bewust keuzes te maken.

De weg naar het goud

Hoe je dat doet? Volg mijn drie stappen:

  1. Opmerken, door in je lichaam te zijn, in het moment, te voelen wat er gebeurt. De eerste stap is opmerken dát er iets binnen in je gebeurt. En als je dat opmerkt, dan kan je…
  2. Inchecken: wat observeer ik buiten mij, wat ervaar ik binnen in mij? (leer je belevingswereld kennen in relatie tot wat er buiten je gebeurt. Start met het leren kennen van je eigen patronen!)
  3. Keuze maken, o.b.v. van deze observaties: hoe wil en ga ik nu handelen? En dat kan eerst nog een handeling zijn richting jezelf, je eigen belevingswereld of een keuze naar buiten, naar de ander.

Die nieuwe keus zorgt dat je een uitkomst krijgt die ook daadwerkelijk bijdraagt aan wat je wil bereiken en wat jij belangrijk vindt. En soms komt bij die handeling dan weer een volgende beleving, een nieuwe beleving, kijken. En there you go again: opmerken, inchecken, handelen. Het vergt oefening.

Oefening baart kunst

Oefen om die 1e stap in jouw lichaam aanwezig te zijn en naar die innelijker belevingen te gaan luisteren. Niet direct handelen, maar luisteren. Want vaak hebben ze je iets te zeggen…..

Wil jij je belevingswereld op een zachte en transformatieve manier leren kennen? Dan is danscoaching een mooi middel:

Know your inner world through movement and hear in the silence and clarity that follows, the direction you’re looking for.

Leave A Comment

Other Articles

  • 25 september 2024
    Wat een work-out mij leerde over mijn lichaam & mindset